Brezžični polnilec

Če ste si kupili brezžični polnilec potem vam je zagotovo znan izraz »Qi-Certified«Ampak zagotovo vas zanima kaj to pomeni, oziroma zakaj bi morali uporabljati brezžični polnilec Qi-Certified. Vse podrobnosti o tem si poglejte na nadlani.si/multimedija/brezzicni-polnilec/. Mi pa vam bomo povedali samo dejstva. Oznaka Qi je standard za brezžični prenos energije, namenjen je temu da standardiziramo brezžično polnjenje na vseh napravah na isti način, kot naprimer Bluetooth ali USB. Da brezžični polnilec standardiziramo je pomembno, saj bi bila brez tega njegova uporaba res težka.

brezžični polnilec

Pomislite kako bi bilo če bi vsak telefon imel svoj unikaten kabel namesto da vsi uporabljajo tri standarde na trgu. No to je težava s katero bi se morali spopadati, če nebi bilo Qi standarda. Qi standard nam pomaga pri enostavnosti in varnosti. Brezžični polnilec je odvisen od magnetne indukcije ali magnetne resonance, Qi pa uporablja oboje hkrati.

Vsekakor imamo poleg Qi tudi ostale standarde za brezžično polnjenje, ki pa niso več tako zelo pomembni. Vsi različni standardi brezžičnega polnjenja ne delujejo dobro skupaj, zato je glede potrošnikov dobro podpirati enotno obliko. Ostali standardi so Powermat, ta uporablja magnetno indukcijo za polnjenje naprav, drugi je AirFuel, ta temelji na magnetni resonanci, ta ni več podprt pri novejših napravah.

Torej prihodnost brezžičnosti je v Qi standardu. Brezžično polnjenje je trenutno res popularno, danes  imajo to tehnologijo skoraj že vsi »high end« telefoni. Vsekakor pa je težko predvideti kaj bo prinesla prihodnost, tehnologija  je namreč še v zgodnjih fazah in ima še dosti pomanjkljivosti. Polnjenje telefona na stojalu je seveda estetično boljše, ampak če gledamo na učinkovitost, je še daleč od učinkovitosti kabla.  Brezžično polnjenje je namreč veliko počasnejše in ni ravno najbolj primerno za redno rabo. Prihodnost bo zagotovo prinesla naknadni razvoj in tehnologija bo veliko napredovala in se izboljšala. Vsekakor je brezžičnost prihodnost v to ni dvoma.