Ali je celiakija res nevarna?

Celiakija je bolezen, ko se ne sme uživati glutena. To je preobčutljivost na gluten, ki lahko povzroči tako hude reakcije, da človek podleže, kar si preberite na tej povezavi https://nutrimentum.si/celiakija/. Zvedeli boste vse, kar morate vedeti o tej zahrbtni bolezni, ki se jo včasih odkrije prepozno ali sploh ne. Celiakija je pogosta pri otrocih, ki jih starši prehitro navajajo na trdo hrano in na glutensko hrano. Takrat se njihov imunski sistem obrne proti njim samim in dobijo to avto imuno bolezen.

celiakija

Celiakija se lahko pojavi tudi pri tistih, ki preveč uživajo glutensko hrano. Vendar pa ni znano uradno, kaj jo povzroča. Nujno je testiranje in pregled, da se ugotovi ta bolezen, ker je treba nujno paziti pri prehrani. Treba je jesti povsem brez glutensko hrano. Hrana brez gluten je vse, kar ne vsebuje žitaric. Običajno jih zamenjajo z rižem, koruzo, ajdo in podobnimi rastlinami brez glutena. Zato zdravniki svetujejo, da se glutenska hrana ne uživa preveč, da se zmanjša možnost te bolezni, sploh pri otrocih do sedmega meseca starosti.

Celiakija uniči sluznice in ko se neha uživati glutenska hrana, se sluznica obnovi po dveh letih. To pa diagnosticira lahko le zdravnik. Zaenkrat ni nobenega zdravila proti tej bolezni in je dieta res edini način, da se celiakija prepreči. Na srečo je dosti druge hrane na planetu, da se lahko ljudje s to boleznijo normalno prehranjujejo, je pa res, da so omejitve kar velike, ker je vse narejeno iz pšenične moke. Zdravniki opozarjajo, da je glutenske hrane bistveno preveč, zato je tudi te bolezni vedno več.

Obstajajo specializirane trgovine na spletu, ki pomagajo pri tej bolezni tako, da imajo samo tako hrano, ki jo lahko taki bolniki uživajo. Je precej dražja, vendar edina res v redu, da se vzdržuje zdravje. Zato jo je bolje uživati, kot v trgovinah kupovati izdelke, ki so čudnega porekla in lahko tudi škodujejo.