Hemoroidi nam povzročajo težave

Ljudje se vsak dan soočamo z različnimi zdravstvenimi težavami in boleznimi. Ena izmed težav so tudi hemoroidi. Druga beseda, ki se uporablja za njih je “zlata žila”. Hemoroidi so sestavni del telesa vsakega človeka, vendar imajo nekateri imed njih težave z njimi. Lahko so zelo boleči in moteči. Obstajajo zunanji in notranji hemoroidi. Notranji nastanejo na notranji steni zadnjika, zunanji pa se pojavijo na koži izven njega.

Notranji:

Nastanejo sicer znoraj zadnjika, lahko pa tako otečejo, da so vidni tudi navzven. Če so ti se manjhni, jih je možno potisniti nazaj v zadnjik, če pa dosežejo večje velikosti, to ni več mogoče. Zdravljenje načeloma poteka v domači oskrbi. Hemoroidi naj bi izginili po približno dveh tednih, po tem ko se mažemo s kremami ali pa si pomagamo s protihomeroidnimi svečkami. Če se stanje ne izboljša, je potrebno obiskati zdravnika. Zdravnik opravi proktološki pregled, ki ni boleč, lahko pa nam povzroči za kakšnem dan bolečin v območju zadnjika. Če je homeroidov več, ali pa je možnost ponovnega povečanja, je potrebno zdravljenje opraviti v več terminih.

hemoroidi nadloga

Zunanji:

Zunanji hemoroidi so še nekakšna neznanka. Strokovnjaki ne vedo čisto točno zakaj sploh nastanejo. Najverjetneje je preplet dednosti, stresa, način prehranjevanja, kako redno odvajamo blato oziroma na splošno zaradi našega načina življenja. Dejstvo je, da jih dobijo prej ljudje, ki veliko časa na dan sedijo in imajo hkrati stresno in neurejeno življenje. Zunanji hemoroidi nastanejo hitro. Opazimo in začetimo jih zato, ker na zadnjiku nastane boleča oteklina. Ta je napeta in lahko velika tudi do nekaj centimetrov. Napolnjena je s krvjo, zato so največkrat vijoličaste barve. Z razliko od notranjih hemoroidov, se teh ne da potisniti nazaj v zadnjik in zato ostanejo zunaj. Pri slednjih je sedenje zelo oteženo in boleče. Kot smo že omenili so napolnjeni s krvjo, kar jih daje napeto obliko. Zaradi tega lahko tudi počijo, kar privede do izliva velike količine krvi.