Lesena tla poskrbijo za naravno in toplo vzdušje vašega doma

Odločitev, kakšna tla izbrati za vaš dom, je lahko zelo težka, saj lahko izbirate med široko paleto različnih materialov, stilov in barv talnih oblog. Toda kljub vsem modernim materialom, ki se dandanes lahko uporabljajo za talne obloge, so lesena tla, oziroma parketi, še vedno ena izmed najbolj priljubljenih izbir uporabnikov. Preberite si zakaj.

Povezanost z naravo

Nesporno dejstvo je, da je les surovina, ki jo človek s pridom uporablja že od prazgodovine dalje. Tako je postal stalni spremljevalec tudi v vaših domovih in uspešno kljubuje modernim novitetam. Les je in bo vedno ostal tisti element, ki bo vaš dom povezal z naravo. Lesena tla pa bodo v vašem domu zaradi svojih lastnosti pričarale dodaten občutek topline.

Prijazna za otroke in bivanje

Ko izbirate talno oblogo za svoj dom, je eden izmed pomembnih kriterijev tudi ta, kakšno kvaliteto bivanja vam določena talna obloga ponuja. Lesena tla, oziroma parket, imajo v primerjavi z drugimi talnimi oblogami, ki so izdelane iz umetno pridobljenih materialov, prednost naravnega občutka topline. Tako so prva izbira tistih, ki po svojem stanovanju ne želijo hoditi v copatih le zato, da jih ne bo zeblo v noge. Še posebej pa so lesena tla dobra izbira tudi za vse mlade družine, ki imajo majhne otroke, saj je za njihovo zdravje veliko primerneje, če se igrajo ali plazijo na toplem parketu, kot pa hladni umetni talni oblogi.

Lesena tla tako v vašem domu povečajo kakovost bivanja, saj vam dajo svobodo neomejenega gibanja, saj se boste po njih z veseljem sprehajali.

Enostavno vzdrževanje

Glavni očitek, ki običajno leti na parket pa je po navadi zahtevnost vzdrževanja. Zato lesena tla iz tega razloga marsikdo odsvetuje mladim družinam. Toda ta mit dandanes zaradi modernih postopkov obdelave in novih sredstev zaščite lesenih tal, nikakor več ne drži. Moderni parketi, ki se ponašajo z visoko stopnjo kakovosti, so zelo odporni na različne zunanje vplive, zato so pogosto uporabljeni ne le v bivalnih prostorih, temveč tudi v pisarnah z visoko frekvenco gibanja in pretoka ljudi, ravno zato, ker jih poleg kvalitete odlikuje še toplina, ki jo lesena tla ustvarijo, zaradi katere se tudi navidezno hladna pisarna v trenutku spremeni v prijeten prostor s pozitivno atmosfero, v katerem se stranke in zaposleni dobro počutijo.

Čeprav se vzdrževanja lesenih tal marsikomu najprej zdi nekaj zahtevnega, lahko tudi to brez težav zanikamo, saj lesena tla v primerjavi z ostalimi talnimi oblogami iz umetnih materialov ne zahtevajo dosti več pozornosti. Pri vzdrževanju lesenih tal v grobem ločimo dva načina, saj se tudi parketi v grobem ločijo na dve skupini: oljen in lakiran parket, v zadnjem času pa na trg prihajajo tudi novi parketi, ki so zaščiteni s posebnimi premazi, zaradi katerih so še manj občutljivi in še enostavnejši za vzdrževanje.

Če imate doma oljen parket, vam ga bo izbrani izvajalec ob polaganju že naoljil. Vaša naloga je le, da za čiščenje uporabljate čistilo za parket z dodanimi olji, saj boste tako podaljšali življenjsko dobo parketa, ker boste sproti negovali njegovo površino. Na vsakih nekaj let pa je potrebno tla ponovno naoljiti, kar lahko storite sami, saj je postopek zelo enostaven in vam ne bo vzel več kot dve uri časa. V primeru, da imate parket v sobah, kjer se ne zadržujete veliko, pa običajno oljenje na nekaj let niti ni potrebno, saj se površina parketa še ni poškodovala. Oljen parket vam omogoča tudi zelo enostavno sanacijo v primeru, da ga popraskate. Potrebno je le, da mesto poškodbe rahlo pobrusite z brusilnim papirjem in nato naoljite in parket bo zopet izgledal kot nov.

Druga skupina parketov pa so lakirani parketi. Ti se od oljenega parketa razlikujejo po tem, da imajo sijoč zaključek. Njihovo vzdrževanje je še enostavnejše, saj za čiščenje ne potrebujete posebnega čistila, ampak zadostuje voda z dodatkom detergenta za pomivanje posode ali pa namenskega čistila za parket. Je pa res, da lakiranega parketa ne morete sami lokalno sanirati. Ko presodite, da je površina parketa izgubila lesk, se lahko odločite za ponovno lakiranje, kar opravi za to usposobljen izvajalec, in parket bo zopet izgledal kot nov.

Dolga življenjska doba

Lesena tla se v primerjavi z ostalimi talnimi oblogami ne ponašajo le z dolgo življenjsko dobo, ampak z dolgo življenjsko dobo ob hkratnem lepem izgledu tal. Lesena tla je namreč mogoče obnavljati. Ko se odločite, da bi bilo potrebno vaša tla osvežiti, enostavno pokličete mojstra, da jih pobrusi, zopet naolji, oziroma polakira in ponovno vam bodo lahko služila naslednjih 20 let. Pogosto se zgodi, da lesena tla preživijo več rodov, saj je njihova obnova veliko cenejša kot popolna menjava talne obloge, poleg tega pa je les večen in naj vas zato ne bo strah, da bo šel kdaj iz mode. Čeprav je parket v primerjavi z ostalimi talnimi podlogami kot začetna investicija nekoliko dražji, vam bo služil veliko dlje, hkrati pa bo vašo hišo spremenil v dom, v katerega se boste z veseljem vračali.