Poslovna darila, ki prepričajo

Čeprav smo še vedno močno pod vtisi poletnih mesecev, mnoga podjetja že kujejo načrte, kako ob zaključku leta izkazati pozornost svojim uporabnikom. Za poslovna darila velja, da vključujejo informacijo o podjetju, hkrati pa je uporabno in ga obdarovanec z veseljem večkrat uporablja. Saj veste – vsaka uporaba spomni tudi na tistega, ki je darilo poklonil. Darila za poslovne partnerje in stranke morajo biti torej dobro premišljene in vnaprej načrtovane, naročila pa oddajte čim prej.

Ali naj bodo poslovna darila neposredno narejena v mojem podjetju?

Veliko podjetij razmišlja o tem, da poslovnemu partnerju ponudi darilo, ki ga je izdelalo podjetje. Seveda je to možno in dobrodošlo, če vam to ponujajo dejanske možnosti (kar je odvisno od storitev, ki jih ponuja vaše podjetje). Če teh možnosti nimate (ali nočete vsako leto poslovnih partnerjev obdarovati na enak način) je smiselno, da premislite in poslovna darila poiščete pri ponudnikih na tržišču.

poslovna darila

Poslovna darila so del poslovnega bontona s katerim se poslovnim partnerjem zahvalite za sodelovanje in izkažete svojo naklonjenost.

Kakšno darilo izbrati?

V poslovnem svetu velja poslovni bonton. Ta poleg pravil oblačenja in poslovne komunikacije vključuje tudi nenapisana pravila povezane s sprejemanjem poslovnih partnerjev ter pravila izročanja poslovnih daril. S poslovnimi darili izkažemo poslovnim partnerjem svojo naklonjenost in jim damo vedeti, da so cenjeni člani podjetja.

Poslovna darila, ki jih izbirate naj bodo univerzalna. To pomeni, da je spolno nevtralno ter ne posega na področja osebnih opredelitev (npr. verske, politične ipd.). Darila naj bodo preprosta, veliko vrednost pri uporabnikih imajo uporabna darila, ki jih bodo lahko namensko uporabljali in ne bodo samo zasedala njihovega prostora v pisarni ali doma.

Pri izbiri poslovnih daril imejte v mislih osebe, ki jim boste darilo predali – če gre za pomembne poslovne partnerje vam priporočamo, da v darilo vložite več in vedno izberete eno (bogatejše) darilo namesto kombinacije več manjših darilc, ki so cenejša. Med taka darila sodijo različna prestižna olja (najboljše slovenskega izvora), buteljke prestižnih vin, penin in likerjev, čaji, kave in čokolade omejenih edicij ter druga ekskluzivna darila, ki jih najdete na spletnih mestih ponudnikov tovrstnih storitev.

Pri izbiri poslovnih daril imejte v mislih tudi, da so nekatere funkcije (predvsem v javnih službah) omejene tudi z vrednostjo poslovnega darila, ki ne sme presegati zakonsko predpisane meje, zato z vrednostjo darila ne pretiravajte.