Retencija

Ko odstranimo zobni aparat, je po tem potrebna še namestitev retencija. Kaj pa je retencija? To je kos kovine/ žice pritrjena na zadnji strani zob, v zgornji in spodnji čeljusti. Žičko le nalepimo na zobe z zalivkami, snemamo, menjamo in premikam pa jo lahko sami po lastni potrebi. Namenjena je temu, da se po odstranitvi zobnega aparata zobje ne začnejo spet premikati in ostanejo poravnani. Če ne želimo žičke, lahko uporabimo snemljivo folijo, ki ima isto funkcijo. Z drugo besedo snemljivi foliji rečemo kar nevidni zobni aparat. Snemamo ga le ko jemo in peremo zobe, ker je obvezno, da jih redno čistimo in skrbimo za zobno higieno.

retencija nasmeh

Preden se retencija sploh izvede se moramo z zobozdravnikom posvetovali, če imamo morebiti kakšne alergije na materiale, ki jih uporabljajo pri svojem delu ali v sestavinah. Najbolj pogosti alergiji, ki se pojavljata sta alergiji na lateks in nikelj, sestavna dela večine pripomočkov. Če ste eden izmed teh nič ne skrbite, saj so dan danes na voljo že alternativi, kjer je retancija mogoča tudi za vas. Tako se boste izognili vnetju sluznice ob stiku z alergenom.

Retancija zahteva tudi dnevno čiščenje, najbolje, da kar s hladno vodo, alkoholom ali drugimi raztopinami za izpiranje ust. Nikakor pa ne smemo z zobnimi ščetkami in pastami, da nebi poškodovali in deformirali oblike. Prav tako treba čistiti tudi svoje zobe in ni slabo, če si zagotovimo kakšno med zobno krtačko, da preprečimo nastajanje kariesa, periodontitisa, gingvitisa… Seveda je zobna nitka tudi v redu. Ustna higiena je zelo pomembna, zato poskusite zobe oprati po vsakem obroku, če je to možno, če ne pa vsaj dvakrat na dan (zjutraj in zvečer pred spanjem). Ščetkanje zob zvečer pomaga tudi pri tem, da ne boste posegali še po kakšnih sladicah in ostali hrani, saj bo telo mislilo, da je za danes dovolj.