Revmatološki pregled opravi revmatolog

V primeru nekaterih bolezni oziroma sumu na določene bolezni, vas bo osebni zdravnik napotil k revmatologu. Zdravljenje revme, ki prizadene veliko ljudi, še posebej starejših, je treba primerno zdraviti, da se stanje izboljša. Ker gre v večini primerov za avtoimunsko bolezen ni popolnoma ozdravljiva, lahko pa se močno izboljšaj stanje in zmanjšajo simptomi. Da pa se začnete pravilno spopadati z boleznijo, pa je potreben revmatološki pregled.

Revmatološki pregled je prvi korak

Preden začnete zdraviti katerokoli bolezen je potrebno sploh prepoznati bolezen. Za revmo to pomeni revmatološki pregled. Ko opazite bolezenske težave, se najprej napotite k osebnemu zdravniku. Ta vas bo v primeru suma na revmatološke bolezni napotil k revmatologu. Šele on vam lahko potrdi, ali imate revmo ali ne. Za potrditev bolezni je potrebno narediti določene raziskave, kot so razna slikanja in pregled krvi in drugih vzorcev. Največji problem je, da se še vedno ne ve, zakaj revma nastane in zato jo je težko prepoznati. Lahko ima podobne simptome kot nekatere druge bolezni in zato je potreben res celovit revmatološki pregled, da se postavi diagnoza.

Pogosti znaki revme

K osebnemu zdravniku se lahko odpravite, ko se vam večkrat ponavljajo težave. Revmatološke bolezni imajo največkrat znake v obliki bolečin in oteklin, ki se pojavijo v sklepih. Lahko pride tudi do bolečin v mišicah in nobena bolečina ne nastane zaradi poškodb. Lahko se pojavi tudi jutranja okorelost ali pa se že dolgo časa pojavlja slabo počutje. Prihaja tudi do drugih simptomov, kot je povišana temperatura ali pa hitro hujšanje. V nekaterih primerih se pojavi celo izpadanje las. Kot že omenjeno, simptomi se od primera do primera razlikujejo, zato je težko že takoj postaviti diagnozo. So pa revmatološke bolezni običajno kronične, med katerimi so nekatere zelo pogoste, druge pa malo manj. Prav tako na človeka vplivajo drugačno, zato je njihov razvoj odvisen od različnih razlogov.