Sajenje jagod – najpogostejše napake pri sajenju

April je najboljši mesec za sajenje jagod, saj je zemlja v tem času že dovolj topla in vremenska nihanja (večinoma) več ne povzročajo zmrzali. Drugi najboljši čas za sajenje jagod (https://www.ekopridelava.si/blog/sajenje-jagod) je junija, nikakor pa ni smotrno presajanja jagod izvajati septembra, saj se do zime ne razvije dober koreninski sistem. Dober koreninski sistem pa je osnova za boj proti boleznim v sezoni.

Sajenje jagod

 

Sajenje jagod se ne izvaja na isto lokacijo, kjer je bil prej posajen paradižnik, krompir, kumare ali detelja. S tem se zmanjša pojavnost bolezni zaradi vlažne zemlje. Za sajenje jagod uporabljamo sadilni klin, na m2 ne posadimo več kot 8 sadik jagod. Pod vsako sadiko jagode posujemo še 1 žlico organskega gnojila Neem cake, pri čemer poskrbimo, da nad neem cake posujemo tanko plast zemlje, šele nato čez sadiko. Na koncu postopka zalijemo, da spravimo neem cake globlje v zemljo.

Zelo koristno je prekrivanje jagod s črno folijo ali slamo, ki prepreči pojav plevelov in služi kot pomembna mikroklima proti spiranju hranil. Problem s črno folijo je v tem, da poleti postane prevroče pod njo in s tem sadike doživijo hude temperaturne šoke. Rešitev je v ohlajanju folije s hladno vodo in senčenju jagod.

Po močnejšem dežju ali toči vsi pregledamo sadike, pogosto pa pozabimo na koreninski vrat. V kolikor le-ta ni prekrit z zemljo, se sadika rada posuši.

Še ena ključna napaka pri sajenju oz. zorenju jagod je v tem, da pred napovedanimi ohladitvami in zmrzalmi ne zalijemo sadik vnaprej. To najbolj uspešno storimo z ekološko rjavo algo Kelp tonic, ki vsebuje preko 70 mikrohranil in aminokislin in tako pomaga sadikam jagod v boju proti padcu odpornosti. Po zalivanju je potrebno sadike prekriti z vrtnarsko tkanino, po dežju in ohladitvi pa postopek zalivanja s Kelp tonic še 1x-2x ponoviti (prvič takoj po dežju, drugič čez 5-7 dni).