Sladki krompir in kombinacije

Sladki krompir je vedno bolj priljubljen tudi na naših tleh, saj ga v kuhinji pozdravlja vedno več zadovoljnih jedcev. Možnosti za pripravo jedi iz sladkega krompirja je ogromno potrebno si je v prvi vrsti vzeti čas za raziskovanje, v drugem koraku pa pogumno v kulinaričnem odkrivanju okusov in kombinacij s katerimi si lahko popestrite vsakdanje jedilnike.

Sladki krompir lahko kombinirate tako s slanimi kot tudi sladkimi jedmi, kuha naj vam bo vedno polje na katerem preizkušate in okušate svoje kombinacije začimb in preostalih sestavin. Sladki krompir, je v osnovi in obnašanju podoben krompirju, ki ga poznamo, kar pomeni, da začnite svoje raziskovanje iz točke ki jo poznate, preizkusite različne kombinacije sladkega krompirja v zavitkih, podobno kot uporabljate buške ali pa sladko varianto kot jabolčni zavitek, jed je lahko samostojna ali pa je del priloge. V naslednjem koraku lahko poizkusite sladki krompir najprej skuhati in kasneje porabiti kot pire pri izdelavi sladic, s trenutno aktualnim kostanjevim pirejem. Zanimiva je tudi kombinacija sladkega krompirja z mesnimi jedmi, tudi tu imate veliko možnosti kombinacij, ga pa sama lažje kombiniram kot prilogo, popečenega, kuhanega ali pa samo narezanega in pečenega v pečici lahko pa ga tudi ocvrete. Naslednji korak kjer lahko tudi uporabite sladki krompir so juhe v kombinaciji z ostalo zelenjavo ali pa samostojno. Kot videno vam daje sladki krompir veliko možnosti kombinacij na vas pa je, da si vzamete čas in ga podrobneje spoznate.

Naj omenimo pa še naslednje dejstvo, da si tako kot navaden krompir tudi sladkega posadite doma na vrtu, pazite le, da ga postavite na sončno lego saj potrebuje toploto za ugodno rast. Sladki krompir sadite tako kot navadnega, ko zemlja ni več hladni in noči toplejše, prav tako kot navadnega pa pri sladkem krompirju pasite na male poganjke saj so oni tisti s katerih zraste nov krompirček.