Žari pričarajo vzdušje pradavnine

Žari so za gurmane nekaj tako naravnega in posebnega, kot je bil za jamskega človeka naravni ogenj, ko ga je odkril in si začel peči ulovljeno meso na takratnem žaru, ki je bil povem ekološki, palica iz grmovja. Danes ni treba več, da je tako, moderni časi so prinesli nove tehnologije in nove materiale, izumi so nam prinesli novitete, ki nam izboljšujejo življenje. Žari so ena izmed takih novitet, ki pričarajo vsak piknik, kampiranje ali na domači terasi vzdušje izpred pamtiveka, v nas vzbudijo naravne nagone iz davnine, zato nas večina ob žarih tako zelo uživa.

žari

Plinski žari so danes vsakdanjika vsakega modernega človeka, ki nekaj da na sebe in na svoje prehranjevanje. S tem, ko se prižge žar in se pečejo meso, sir ter zelenjava in ribe na žaru, pričaramo naravno ekološko vzdušje naravnega ognja in hrani dodamo posebno aromo ter okus, ki je nepozaben. Tako zelo nam ustrezajo te arome in okusi, da hočemo imeti tako izkušnje znova in znova, zato so plinski žari tako zelo uporabni.

Zelo so enostavni za uporabo, nanje samo priklopimo plinsko bombo, pa so že nared za delo. Malo počakamo, da se ogrejejo, ko jih prižgemo in že lahko pečemo. Običajno imajo elektronski vžig, so pa namenjeni izključno za zunanjo uporabo, kot je tudi odprti ogenj samo za zunaj. Vendar gre tu za plin, ki je najbolj varen zunaj, da sproti odnese morebitne plinske hlape, ki se razgradijo na zraku.

Kakšni žari bi bili primerni za vas, je stvar okusa. So zle različni. Eni so namizni in nizki, če imate neko podlago, omaro ali mizo, je ta najprimernejši. Če pa tega ni, so tudi žari, ki imajo lastne noge, so premakljivi in lahko stojijo kjerkoli. Na razpolago pa so tudi žari, ki so že kot omarice, imajo razne police in predalnike, ter so kot bi bili v kuhinji.