Zobna protetika nadomesti manjkajoče zobe

Zobna protetika je veja zobozdravstva, ki se ukvarja z umetnimi nadomestki za zobe. Zobna protetika omogoča ureditev proteze. Prilagajanje zobne proteze je postopek, pri katerem se prepričamo, da je zobna proteza prave velikosti in oblike za vaša usta. Prav tako je treba zagotoviti, da se proteza dobro prilega dlesnim in da ne drsi ali povzroča nelagodja. Prvi korak pri prilagajanju proteze je izdelava odtisa vaših ust. Iz tega odtisa se izdela model vaših ust, ki bo služil za izdelavo proteze. Nato boste zobno protezo preizkusili, da se prepričate, da se dobro prilega in je udobna. Če se proteza ne prilega dobro, jo bo morda treba prilagoditi. Na koncu vam bo zobozdravnik dal navodila kako skrbeti za zobno protezo in kako jo ohranjati čisto. Če imate kakršnakoli vprašanja ali pomisleke glede proteze, se obvezno posvetujte s svojim zobozdravnikom. Pomagal vam bo poiskati popolno ustreznost za vaša usta!

Zobna protetika

Zobna protetika omogoča obnovitev funkcije in videza zob, ki smo jih izgubili zaradi poškodbe, bolezni ali gnilobe. Obstaja več različnih vrst zobne protetike, vključno z mostički, zobnimi protezami in vsadki. Zobni mostički so umetni zobje, ki so pritrjeni na dva zdrava sosednja zoba. Zobni vsadki so umetne korenine, ki se kirurško vsadijo v čeljustno kost. Ko se vsadek poveže s kostjo, se na zobno protezo namesti umetni zob. Ta vrsta protetike se običajno uporablja za nadomestitev enega ali več manjkajočih zob. Zobna protetika se ukvarja tudi z zobnimi protezami, ki so narejene iz različnih materialov, vključno s kovino, keramiko in plastiko. Vrsta uporabljenega materiala je odvisna od potreb in želja posameznika.

Nošenje zobnih protez je velika prilagoditev in traja nekaj časa, da se nanje navadite. V tem času lahko naredite nekaj stvari, ki vam bodo olajšale prehod. Tukaj je nekaj nasvetov, kako skrbeti za nove proteze in jih ohranjati čiste: po jedi zobne proteze sperite. Tako boste odstranili delce hrane in zobne obloge, ki lahko povzročijo draženje dlesni. Zobno protezo vsak dan očistite s ščetko z mehkimi ščetinami. Pazite, da očistite vse površine, vključno z notranjostjo zob in vzdolž linije dlesni. Zobne proteze čez noč namočite v blago čistilno raztopino. To bo pomagalo pri odstranjevanju zobnih oblog, ki so se nabrale čez dan. Ne uporabljajte grobih čistilnih sredstev ali zobne paste za zobne proteze, saj lahko poškodujejo material.