Slovenski med

Med je zelo zdravilen in zelo naraven. V slovenski prehrani, je kot neko osnovno živilo, ki pa je zelo cenjeno. Njegova pridelava ni najbolj enostavna in zahteva veliko ukvarjanja. To čudežno živilo vsebuje hitro prebavljive sladkorje, ki so enostavni in imajo nizek glikemični indeks. Zato se uporaba priporoča tudi sladkornim bolnikom. Ponudba kvalitetnega medu pri nas v Sloveniji je kar velika. Saj je večinoma majhna pridelava in omejena serija končnih izdelkov. Tako vemo da ni ponarejen, z dodajanjem namiznega sladkorja. V večini primerov, ko je pridelava velika, izdelovalci dodajajo sladkor, saj je nemogoče proizvesti toliko medu. Še posebej zdaj ko so naše čebelice ogrožena vrsta.

med

Pa pojdimo po vrsti. Najprej potrebujemo čebelnjak in seveda čebele. Eno matico in čebele delavke. Delavke so nabiralke medu, ki ga skrbno nosijo v čebelnjak. Od tam ga gospodar pobere in ga nato obdela ter shrani v kozarce. Precej enostavno. Vendar pomislite. Obstaja cvetlični med, pa akacijev, hojev, gozdni pa kostanjev in še in še. Torej je potrebno čebele seliti in jih usmeriti kateri med morajo nabirati. Če je to kostanjev, jih moramo odpeljati nekam kjer je veliko kostanjev. Tako bo manjša verjetnost da bodo nabirale kaj drugega. Čebele so pametne kajne, točno vedno kaj morajo nabirati.

Ste kdaj razmišljali v tej smeri? Kako je možno, da obstaja toliko različnih vrst medu in vsak ima resnično okus po temu, kar piše na embalaži. Zanimivo kajne. Kot je bilo že prej omenjeno, je med v Sloveniji zelo cenjen in veliko ljudi se s tem ukvarja. Še več ljudi za lastno potrebo, nekaj od teh pa tudi za večji trg. Med je hiter vir energije, saj vsebuje enostavne sladkorje, ki se takoj presnovijo v nam potrebno energijo za delovanje. Ima veliko pozitivnih lastnosti in pomaga pri marsikateri težavi. Že če ste prehlajeni in vas boli grlo, si segrejte mleko, dodajte med in popijte čudežni napitek, ki vam bo pomagal k boljšemu počutju.