Soda bikarbona; uporabna tudi izven kuhinje

Soda bikarbona je izredno uporabno živilo, ki je po kemijski sestavi natrijev hidrogenkarbonat. Komercialno in vsesplošno uporabljeno ime je soda bikarbona ali na kratko kar bikarbona. Kemijsko gre za sol iz natrija in hidrogenkarbonata, ki je bele barve. Je vsesplošno uporabna v kuhinji, za čiščenje in pranje, na vrtu, za odstranjevanje vonjav, ima pa celo vrsto zdravilnih učinkov. Soda bikarbona tako z vsemi svojimi učinkovitostmi spada med živilo, ki bi se moralo najti v čisto vsakem gospodinjstvu.

soda-bikarbona

Uporaba na sto in en način

Soda bikarbona je živilo, ki jo večina pozna in uporablja v kuhinji, vendar pa ima še veliko drugih uporabnih lastnosti, ki jo uvrščajo v skupino vsestranskih živil. Če boste povprašali vaše mame ali babice, vam bodo zagotovo znale našteti kar nekaj gospodinjskih dejavnosti, kjer soda bikarbona še kako pride prav. Mi smo svojo nalogo že opravili, zato objavljamo seznam uporabnosti sode bikarbone. Zagotovo pa bi se lahko na seznamu našla še kakšna.

  1. Ni peke brez bikarbone: bikarbono se v kuhinji uporablja kot vzhajalno sredstvo, namesto pecilnega praška. Nekateri jo uporabljajo celo za vzhajanje testa za kruh, namesto kvasa, saj je soda veliko cenejša.
  2. Naravno belilo: sodo se pogosto uporablja za pranje oblačil, saj uspešno odstranjuje madeže in neprijetne vonjave z oblačil. Zelo uspešna je tudi pri spopadanju z madeži na belih oblačilih in deluje kot belilo. Nekateri jo uporabljajo tudi namesto mehčalca.
  3. Za čiščenje brez kemikalij: uporabna je za čiščenje trdovratnih maščob, lahko se jo uporablja tudi v pomivalnem stroju. Z njeno pomočjo lahko opravimo blago dezinfekcijo površin, neizprosna pa je tudi pri odstranjevanju vodnega kamna.
  4. Pesticid na vrtu: zaradi svojih fungicidnih lastnosti jo lahko uporabljamo kot pesticid. Če iz nje pripravimo razpršilo in jo nanesemo na prizadete rastline, se bodo le te pozdravile. Odganja polže in žuželke, rastline pa spodbudi k rasti.
  5. Domača lekarna: uporablja se kot antacid ali nevtralizator želodčne kisline, s tem pa blaži zgago in slabost zaradi kislega želodčnega soka. Primerna je za kratkotrajno lajšanje želodčnih težav, uporabna pa je celo pri zdravljenju prehlada.

Poleg zgoraj naštetih možnosti uporabe, se lahko z bikarbono tudi dezinficira, gasi požare majhnega obsega, nevtralizira kisline v kemijskih laboratorijih, najdemo jo celo kot ključno sestavino v nekaterih pirotehničnih sredstvih.