Zvočne knjige

Radi berete knjige? Kako se vam zdi poslušanje knjig? Zvočne knjige oz. audio knjige so vse bolj priljubljene po vsem svetu, in  v zadnjem času se je zanimanje zanje tudi v Sloveniji  povečalo. Kaj pravzaprav so zvočne knjige?  To so knjige, ki jih napišejo ali so že napisane od različnih avtorjev, nato te izbrane knjige določeni bralci, preberejo v studiu, kjer celotno branje posnamejo. Poslušalci, knjige kupijo in potem poslušajo vsebino na njihovih pametnih telefonih, MP3 predvajalnikih ali pa celo v avtomobilu.

Zvočne knjige

V tujini so zvočne knjige, že večji trend, tudi v Sloveniji se je povpraševanja zanje povečalo, vendar so pri nas pojavi težava pri dostopu knjig v slovenskem jeziku. Največji ponudnik je seveda Audible, podjetje pod okriljem spletne trgovine Amazon, ki vsebuje največjo zbirko zvočnih knjig, prebrane od različnih znanih ljudi. Nakup knjige poteka tako, da se včlanite z registracijo na njihovi spletni strani, kjer vam ponudijo eno mesečno brezplačno preizkusno obdobje. Ko ste registrirani, lahko kupite številne audio knjige po lastni izbiri in jih nato prenesete na vašo mobilno napravo ter jih začnete poslušati. V Sloveniji pa lahko kupite zvočne knjige preko mobilne aplikacije Audibook, ki še nima na voljo veliko knjig. Seveda pa obstajajo tudi alternativne možnosti, kako priti do audio knjig.

Kljub pojavu sodobnih zvočnih knjig, večina ljudi še vedno priporoča klasične knjige, kjer lahko bralci hitro preberejo najljubšo vsebino, poslušajo svoj glas in listajo preko strani, ki jih ne zanimajo. Vendar imajo zvočne knjige določene prednosti, npr. primerne so za ljudi, ki nimajo čas za branje ter rajši poslušajo, knjige med telovadbo, na poti v službo, med kuhanjem ali pa med sprehodom in jutranjim tekom. Nekateri pa celo berejo knjigo in poleg poslušajo zvočno knjigo, kar je zelo dobro, če se želite naučiti ali izboljšati razumevanje določenega jezika. Na koncu je odvisno od posameznika, kaj vam bolj odgovarja in v čem bolj uživate.